IPL full form | Highest score in IPL | Most dangerous Team in IPL | Fastest century in IPL | IPL GK Questions in Hindi 2021

IPL full form | Highest score in IPL | IPL GK Questions in Hindi

In this article we provide some important questions about IPL 2021 like IPL full form, highest score in IPL and most IPL GK questions in Hindi which are helpful in every competitive exam, so keep reading let’s start…

IPL full form highest Score in IPL
IPL full form - Highest Score in IPL
 

 

IPL full form | Highest score in IPL | IPL Quiz in Hindi

 

 

1. What is the full form of IPL? / IPL full form

आईपीएल का फुल फॉर्म क्या है? / आईपीएल का फुल फॉर्म

Ans: Indian Premier League

 

2. Who is the best captain in IPL history? / IPL best captain

आईपीएल इतिहास का सबसे अच्छा कप्तान कौन है? / आईपीएल सर्वश्रेष्ठ कप्तान

Ans: Rohit Sharma

 

3. Who took the best catches in IPL 2021? / IPL best catch

आईपीएल 2021 में सबसे अच्छा कैच किसने लिया? / आईपीएल सबसे अच्छा कैच

Ans: Ravi Bishnoi

 

4. Who took most catches in IPL 2021?

आईपीएल 2021 में सबसे ज्यादा कैच किसने लिए?

Ans: Ravindra Jadeja    8

 

5. Which is the best team in IPL history? / IPL best team

आईपीएल इतिहास की सबसे अच्छी टीम कौन सी है? / आईपीएल सर्वश्रेष्ठ टीम

Ans: Mumbai Indians - win 122 matches

 

6. Who hit the biggest six in IPL 2021? / highest six in IPL 2021

आईपीएल 2021 में सबसे बड़ा छक्का किसने लगाया? / आईपीएल 2021 में सबसे ऊचा छक्का

Ans: Kieron Pollard – 105m

 

7. Who hit the biggest six in IPL history? / highest six in IPL / longest six in IPL history

आईपीएल इतिहास का सबसे बड़ा छक्का किसने लगाया? / आईपीएल में सबसे ऊचा छक्का / आईपीएल इतिहास का सबसे लंबा छक्का

Ans: Albie Morkel – 125m

 

8. Who is the most dangerous batsman in IPL 2021?

आईपीएल 2021 का सबसे खतरनाक बल्लेबाज कौन है?

Ans: AB de Villiers – strike rate - 151.23, 3 century and 33 fifties

 

9. Who is the most dangerous batsman in IPL?

आईपीएल का सबसे खतरनाक बल्लेबाज कौन है?

Ans: Andre Russell - 1680 runs - strike rate - 179.29, with 9 fifties

 

10. Which is the most dangerous team in IPL?

आईपीएल की सबसे खतरनाक टीम कौन सी है?

Ans: Mumbai Indians

 

11. Who bowled fastest ball in IPL history?

आईपीएल इतिहास में सबसे तेज गेंद किसने फेंकी?

Ans: Anrich Nortje – 156.22 km/h

 

12. Who hit fastest century in IPL? / fastest hundred in IPL

आईपीएल में सबसे तेज शतक किसने लगाया? / आईपीएल में सबसे तेज शतक

Ans: Chris Gayle - 30 balls (2013)

 

13. Which is the highest fan following IPL team? / most fans in IPL team / which IPL team has most fans / most popular team in IPL

आईपीएल की सबसे ज्यादा फैन फॉलोइंग टीम कौन सी है? / आईपीएल में सबसे अधिक टीम प्रशंसक / आईपीएल में किस आईपीएल टीम के सबसे अधिक प्रशंसक हैं / आईपीएल में सबसे लोकप्रिय टीम है

Ans: Mumbai Indians has - 6.9M followers on Instagram, 13.1M on Facebook, & 6.3M on Twitter

 

14. Who scored the highest individual score in IPL?

आईपीएल में सर्वाधिक व्यक्तिगत स्कोर किसने बनाया है?

Ans: Chris Gayle – 175 run in IPL 2013

 

15. Which team scored the highest score in IPL history?/ highest team score in IPL / IPL highest score

आईपीएल इतिहास में किस टीम ने सर्वाधिक स्कोर बनाया?/ आईपीएल में सर्वोच्च टीम स्कोर / आईपीएल उच्चतम स्कोर

Ans: Royal Challengers Bangalore - 263/5 Vs (Pune Warriors India)

 

16. Who is the highest paid player in IPL 2021? / most expensive player in IPL

आईपीएल 2021 में सबसे अधिक भुगतान पाने वाला खिलाड़ी कौन है? / आईपीएल में सबसे महंगे खिलाड़ी

Ans: Virat Kohli (RCB)     17 crore - $2.4 million

 

17. The highest partnership in IPL.

आईपीएल में सबसे बड़ी साझेदारी

Ans: Virat Kohli and AB de Villiers (229*): IPL 2016

 

18. Which player has the highest strike rate in IPL?

आईपीएल में सबसे ज्यादा स्ट्राइक रेट किस खिलाड़ी का है?

Ans: Andre Russell -  179.29

 

19. How many finals Dhoni played in IPL?

धोनी ने आईपीएल में कितने फाइनल खेले?

Ans: - 9

 

20. How many times RCB won IPL?

RCB ने कितनी बार IPL जीता?

Ans – Never

 

YOU MAY ALSO LIKE:

👉 IPL GK Questions in Hindi | IPL Quiz 2020 with answers

 

21. Who is the IPL best bowler? / most dangerous bowler in IPL

आईपीएल का सर्वश्रेष्ठ गेंदबाज कौन है? / आईपीएल में सबसे खतरनाक गेंदबाज

Ans: Alzarri Joseph - 6 wickets for 12 runs against Sunrisers Hyderabad in 2019 IPL

 

22. Who hits IPL most sixes?

आईपीएल में सबसे ज्यादा छक्के किसने लगाए?

Ans: Chris Gayle - 357

 

23. IPL prize money 2021.

आईपीएल पुरस्कार राशि 2021

Ans: 20 crores

 

24. Which team scored Lowest IPL score?

किस टीम ने सबसे कम आईपीएल स्कोर बनाया?

Ans: RCB – 49 all out

 

25. Which player hit most 50 in IPL history?

आईपीएल इतिहास में किस खिलाड़ी ने सबसे ज्यादा 50 रन बनाए हैं?

Ans: David Warner – 50

 

26. Which player hit most centuries in IPL?

आईपीएल में सबसे ज्यादा शतक किस खिलाड़ी ने लगाये?

Ans: Chris Gayle – 6

 

27. Which player has most ducks in IPL?

आईपीएल में किस खिलाड़ी के नाम सबसे ज्यादा डक हैं?

Ans: Parthiv Patel - 13 ducks

 

28. Which player got most man of the match in IPL?

आईपीएल में सबसे ज्यादा मैन ऑफ द मैच किस खिलाड़ी को मिला?

Ans: AB de Villiers – 24

 

29. Which player hit most fours in IPL?

आईपीएल में सबसे ज्यादा चौके किस खिलाड़ी ने लगाए?

Ans: Shikhar Dhawan - 634 fours

 

30. Who is the youngest player in IPL?

आईपीएल में सबसे कम उम्र का खिलाड़ी कौन है?

Ans: Akash Singh — 18 years

 

31. Which is the worst team in IPL?

आईपीएल की सबसे खराब टीम कौन सी है?

Ans: Punjab

 

32. What is Thoptv IPL?

Thoptv app is the best alternative of Hotstar, enjoy Movies, IPL matches, Latest Shows, and extra features like radio and many more and the best thing is it's totally free.

Thoptv ऐप हॉटस्टार का सबसे अच्छा विकल्प है, मूवीज, आईपीएल मैच, लेटेस्ट शो और रेडियो जैसी अतिरिक्त सुविधाओं का आनंद लें और सबसे अच्छी बात यह है कि यह पूरी तरह से मुफ्त है।

 

 

So friends, I hope you enjoy this article “IPL full form | Highest score in IPL | IPL 2021”, please keep in touch and check my blog for more questions like these, best of luck for your exam and career…

 

Tags: ipl gk questions in hindi, ipl quiz questions with answers 2021, ipl questions and answers 2021, ipl 2021 gk questions, ipl questions and answers in hindi, ipl 2021 quiz with answers, ipl quiz 2021 with answers, ipl quiz in hindi, ipl gk questions 2021, ipl related questions 2021, ipl gk question in English

 

Post a Comment

0 Comments